Opvolging: waarom Michael Bloomberg niet kan loslaten

08.09.2014

Vorige week bracht Amerika-correspondent Roel Verrycken in de Tijd een bijzonder boeiend verhaal over Michael Bloomberg. Na drie termijnen als burgermeester van New York staat Bloomberg op 72-jarige leeftijd opnieuw full time aan het roer van zijn media-imperium. Daniel Doctoroff, de CEO die het bedrijf runde in Bloomberg’s afwezigheid, heeft de deur achter zich dichtgeslagen.

Nadat hij burgermeester af was, zou Michael Bloomberg zich enkele uren per dag bezig houden met zijn media-business. Voor de rest zou hij zich vooral inlaten met zijn filantropische activiteiten. Zijn fortuin bedraagt immers 32 miljard dollar. Volgens Verrycken werden die paar uur per dag er gauw vijf, zes, zeven of meer. Nu zit Michael Bloomberg opnieuw full time achter zijn imposante bureau. Hij verklaarde in de media dat hij na twaalf jaar burgermeesterschap te weinig om handen had. Verrycken citeert hem als volgt: "Mijn filantropische stichting loopt, maar vereist weinig dagdagelijks management. Ik zal er zijn op de bestuursvergaderingen. Maar bij Bloomberg moeten er elke dag beslissingen genomen worden".

Doctoroff van zijn kant legde er zich bij neer. Hij verklaart: "Mike is een beetje een god binnen het bedrijf. Hij heeft het universum geschapen. Hij heeft de tien geboden geschreven. En dan is hij vertrokken. En dan kwam hij terug. Je moet begrijpen dat, als God terugkomt, de dingen veranderen".

Voor wie vertrouwd is met opvolging in familiebedrijven komt dit ganse verhaal niet over als een verrassing. Ins ons boek "Het roer uit handen geven" hebben Johan Lambrecht en ikzelf overdragers zoals Bloomberg bestudeerd. We kwamen tot de conclusie dat opvolging in essentie een rolwisseling inhoudt, waarbij de overdrager de rol van leider van het familiebedrijf overlaat aan de opvolger. Het proces zal des te beter verlopen, wanneer de overdrager een nieuwe rol vindt. Dit kan een rol zijn binnen het familiebedrijf (bijvoorbeeld voorzitter van de raad van bestuur) of erbuiten (bijvoorbeeld een activiteit in een non profit vereniging). Wanneer de overdrager er niet in slaagt om zo’n nieuwe rol te vinden wordt het problematisch. Dan heeft hij de neiging om zich vast te klampen aan zijn oude functie van leider van het familiebedrijf. Alle redenen zijn dan ook goed om de terugkeer goed te praten.

Michael Bloomberg is er na een uitstap in de politiek duidelijk niet in geslaagd om een nieuwe rol te vinden, waarin hij zich kan uitleven. De moraal van het verhaal voor overdragers: denk goed na over de nieuwe rol die je na de overdracht wil spelen.