Dividend in familiebedrijven

26.02.2011

Van diverse kanten bereikte ons recent dezelfde vraag : wat kan beschouwd worden als een redelijk dividend in familiebedrijven ? Deze vraag komt niet als een verrassing. Naar aanleiding van de jaarvergaderingen, die eraan komen,  willen aandeelhouders wel eens weten wat een "normaal" dividend in familiebedrijven is.

De vraag moet m.i. gekaderd in het bredere perspectief van vergoedingen, die in een familiebedrijf uitgekeerd worden. Familieleden kunnen vergoed worden voor de diverse rollen, die ze in het familiebedrijf spelen :

- als personeelslid. Hier raadt het Instituut voor het Familiebedrijf aan om een marktconforme vergoeding uit te betalen. In voorkomend geval kan advies van een HR-consultant nuttig zijn.

- als bestuurder. Het Instituut voor het Familiebedrijf heeft enige tijd geleden richtlijnen mbt de vergoeding van bestuurders in familiebedrijven gepubliceerd. Ze zijn meer dan ooit actueel.

- als aandeelhouder. Merwaardig genoeg ontbreekt het hier aan benchmarks. Mijn IFB-co-gedelegeerd-bestuurder Patrick De Schutter heeft even de database van Deloitte geraadpleegd. Hij komt tot de conclusie dat familiebedrijven in 2008 en 2009 zeer karig geweest zijn met het betalen van dividend. Indien er wel dividend werd uitbetaald, dan bedroeg dat in de regel maximum één derde van de bettowinst na belastingen. Ik weet niet of dit antwoord de vraagstellers zal bevredigen. Ik heb de indruk dat veel onderwerpen inzake familiebedrijven de jongste jaren uit de taboesfeer zijn gehaald maar dat de dividendpolitiek er wel degelijk nog in zit. Op dat vlak is er dus nog werk aan de winkel.