Meritocratie beslissend in opvolging

05.10.2012

Meer dan 500 eigenaars van familiebedrijven zijn naar Londen afgezakt voor de jaarlijkse Summit van het Family Business Network. Onder hen zijn er ook 40 Belgen.Een van de meest opmerkelijke interventies kwam van professor John Van Reenen van de London School of Economics.  Samen met collega’s van Harvard en Stanford heeft Van Reenen de management praktijken – de zgn. management score - van 8000 ondernemingen over de hele wereld bestudeerd. De achterliggende idee van zijn onderzoek is dat betere managementpraktijken leiden tot betere economische prestaties.Op de Londense summit lichtte Van Reenen enkele conclusies van zijn onderzoek toe vanuit het perspectief van familiebedrijven. Hier gaan ze:

  • Familiale eigendom beïnvloedt gunstig de management score van een bedrijf;
  • Familiaal management heeft evenwel niet onmiddellijk een positieve invloed op de management score;
  • Helemaal problematisch wordt het wanneer de leiding van het familiebedrijf wordt waargenomen door  de oudste zoon.  In dat geval scoort het familiebedrijf liefst acht procent slechter;
  • Niet- familiaal management van het familiebedrijf leidt tot beduidend betere prestaties dan familiaal management.

Het onderzoek van Van Reenen brengt gemiddelden in beeld. Er bestaan uiteraard heel wat familiebedrijven, die veel beter scoren. Bovendien zijn er veel oudste zonen die het als opvolger uitstekend doen. Toch valt voor familiale eigenaars een belangrijke les uit het onderzoek te trekken: opvolging is een kwestie van meritocratie, niet van nepotisme. De keuze van de opvolger zal voor de toekomst van het familiebedrijf en het vermogen van de familie dan ook van levensbelang zijn.