Alcopa: creatieve governance biedt meerwaarde

30.11.2012

Op het vlak van governance is Alcopa, het familiebedrijf van de familie Moorkens, steeds een pionier geweest. Toen het grote governancedebat in de jaren negentig nog moest beginnen, werd de raad van bestuur van Alcopa reeds door een externe bestuurder voorgezeten.  Externe bestuurders namen steeds een belangrijke plaats in.

Vandaag verrast de familie Moorkens opnieuw door naast haar raad van bestuur een “Board of Family Shareholding” in te voeren. Uiteraard vindt deze board geen steun in de vennootschapswetgeving en is hij een officieus gremium. Deze board of family shareholding bestaat uit zeven leden, die door en onder de familiale aandeelhouders worden verkozen.

Deze board heeft vijf taken:
- de waarden van Alcopa bewaken;
- omgaan met aandeelhouderskwesties;
- de communicatie verzorgen met de raad van bestuur van Alcopa;
- de toekomst voorbereiden door training en de affectio societatis onder de aandeelhouders te promoten;
- de benoeming van bestuurders voor te dragen aan de algemene vergadering.

Met de creatie van deze “board of family shareholding” heeft de familie Moorkens op een bijzonder creatieve manier inhoud gegeven aan de governance in het familiebedrijf. In onze white paper “Corporate governance : waar is de aandeelhouder”, die u ook op deze site vindt, hebben wij betoogd dat de familiale aandeelhouders de grote afwezigen zijn in de governancebeweging. Met deze board of family shareholding heeft de familie Moorkens haar familiale aandeelhouders op vernuftige wijze een plaats en  een rol gegeven in de governance van Alcopa. Dit verdient respect en navolging.