Meerwaarde op aandelen : fiscus haalt bakzeil

10.03.2011

De verkoop van aandelen van een familiebedrijf is in beginsel niet belastbaar. Dit werkt blijkbaar op de zenuwen van een aantal belastingsambtenaren, want in een recente testcase werd gepoogd dit principe onderuit te halen.

Het betrof een klassiek geval van een iemand die geruime tijd aandeelhouder en tevens zaakvoerder was van een familiebedrijf. De man verkocht op een bepaald ogenblik zijn aandelen. De fiscus hield voor dat de gerealiseerde meerwaarde een occasionele winst was, tegen 33 % moest belast worden omdat de aandeelhouder in de vennootschap een actieve rol had gespeeld. De fiscus verwierp dus de klassieke leer dat dergelijke meerwaarde kadert in het zogenaamd normaal beheer van het privé-vermogen en dus niet belastbaar is. Zij wil de belastingsvrijstelling voorbehouden aan passieve aandeelhouders.

In een vonnis van 16 februari 2011 heeft de rechtbank van eerste aanleg te Brussel de fiscus in het ongelijk gesteld. De rechtbank oordeelde dat het feit dat de aandeelhouder ook zaakvoerder was van de vennootschap en naar aanleiding van de verkoop zijn activiteiten stopzette niet betekent dat er geen sprake meer zou zijn van een normaal beheer van het privé vermogen.

Goed nieuws dus voor de verkopers van aandelen in familiebedrijven, die dit nog steeds belastingsvrij kunnen doen. Maar hoe lang nog ?