Het nieuwe successiedecreet voor dummies

28.12.2011

Als familiale ondernemer zit u met een dilemma : enerzijds wil u volop genieten van de feestdagen, anderzijds wil u weten wat er op 1 januari 2012 verandert op het vlak van het Vlaams successiedecreet. U wil echter geen ingewikkelde technische uiteenzettingen verorberen. U wil alleen de kern van de zaak kennen zodat u een actieplan voor 2012 kan voorbereiden. Geen nood, deze blog is voor u bestemd.

 

De nieuwe Vlaamse successieregeling is gebaseerd op vier principes.

 

Principe 1 is het belangrijkst. Vroeger betaalde u nul procent successierechten wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldeed. De Vlaamse wetgever heeft het roer volledig omgegooid. De nul procent successierechten zijn uit de wetgeving geschrapt. De reden ? De Vlaamse wetgever wil dat de ondernemers vroeger werk maken van hun opvolging. Wie dat doet, krijgt een cadeau : u betaalt voortaan nul procent schenkingsrechten als u voor uw overlijden de aandelen in uw familiebedrijf aan uw opvolgers schenkt. Dit is het enige nultarief dat voortaan bestaat.

 

Betekent dit dat u als familiale ondernemer ook uit de leiding van uw bedrijf moet verdwijnen, wanneer u uw aandelen aan uw opvolger(s) geschonken hebt ? Helemaal niet. Principe 2 snelt u ter hulp : bij schenking kan de controle door de overdrager(s) behouden worden. Hoe ? Door alleen de naakte eigendom van de aandelen te schenken of door te werken met een controlestructuur zoals een Nederlandse stichting. Onder het nieuwe successiedecreet zal aan de uitwerking van de controletechnieken de nodige aandacht moeten besteed worden.

 

Wat als u overlijdt en u hebt uw aandelen nog niet weggeschonken ? Principe 3 zorgt voor een opvangnet : u betaalt slechts drie procent successierechten in rechte lijn en zeven procent in de zijlijn. U berekent onder uw kerstboom de waarde van uw familiebedrijf en u vindt de betaling van drie procent successierechten geen prettig vooruitzicht ? Neem dan begin januari een zogenaamde “sudden death”-verzekering, waarvan de dekking gelijk is aan de te betalen successierechten.

 

Principe 4 is overkoepelend : de bovenstaande drie principes zijn slechts van toepassing op echte familiale vennootschappen. Dit zijn vennootschappen die de uitoefening van een nijverheids-, handels-, ambachts- of landbouwactiviteit of van een vrij beroep tot doel hebben. Patrimoniumvennootschappen en zuivere managementvennootschappen kunnen niet genieten van de nieuwe regeling.

 

Tot zover de nieuwe regeling in vogelvlucht. Wil u meer weten ? Kom dan naar ons seminarie op 10 januari 2012 ’s avonds in Gent. Meer info op www.familiebedrijf.be