Eeuwfeest voor Vyncke

27.03.2012

Het Harelbeekse familiebedrijf Vyncke, dat biomassaketels produceert, viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Weinig familiebedrijven halen deze kaap. Op zich is deze verjaardag dus reeds een belangrijke prestatie.

Vyncke is een boeiende onderneming, die een aantal kenmerken vertoont die zij met andere succesvolle familiebedrijven gemeen heeft :

  1. Ondernemerschap en ambitie zijn sleutelwoorden in Harelbeke. Als geen ander heeft Vyncke zeer vroeg beseft dat internationalisering van vitaal belang was. Slechts vijf procent van de jaaromzet van 55 miljoen euro wordt in België gerealiseerd.
  2. Vyncke was een voorloper op het vlak van governance. Dirk Vyncke, de leider van de derde generatie, omringde zich met externe bestuurders lang voor dit mode werd en in codes werd neergelegd.
  3. Op het vlak van opvolging is Dirk er vroeg aan begonnen. Na een jarenlange voorbereiding liet hij op 55-jarige leeftijd los ten voordele van zijn zonen Peter en Dieter.
  4. Voor de vierde generatie Peter en Dieter is communicatie belangrijk. Hun maandelijkse  “Blouberg”-meeting staat met stip in hun agenda genoteerd. Tijdens die vergadering praten zij bij onder het nuttigen van een (of meerdere) glas(zen) Zuidafrikaanse Blouberg-wijn.
  5. Persoonlijk heb ik ook steeds de generositeit van de familie Vyncke naar de wereld van het familiebedrijf toe geappreciëerd. Dirk, Peter en Dieter staan altijd klaar om met een getuigenis of een presentatie hun ervaringen met andere familiebedrijven te delen.

Het motto van het eeuwfeest luidt “Vyncke for another 100 years”. Dat wensen wij de familie Vyncke van harte toe.